[ Pobierz całość w formacie PDF ]
cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać. Marchewki, jabłko i
ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku
solą, pieprzem, cukrem. Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szypiorkiem.
Podawać jako przystawkę do mięs, ryb, potraw mącznych.
168. Sałatka włoska
4 pomidory, oliwa, ocet, sól, pieprz, ogórek, 2 papryki, 10-15 dag pieczarek, 1-2 łyżki
posiekanej zieleniny, 2 jaja na twardo, sałata
Sos:
3/4 szklanki oliwy lub oleju, sok z cytryny lub 3 łyżki octu, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz,
2 łyżeczki posiekanego kwaszonego ogórka
Oliwę, sok z cytryny lub ocet wlać do słoika twist, włożyć czosnek, ogórek, doprawić do smaku
solą i pieprzem, mocno zakręcić wieczko, wstrząsać przez 45 sek., wstawić do lodówki. Kolejno
przygotować jarzynki: pomidory podzielić na ćwiartki, włożyć do miski, pokropić oliwą, octem,
posypać solą i pieprzem, lekko wymieszać, odstawić. Ogórek obrać, pokroić na cienkie plasterki,
przełożyć do oddzielnej miski, doprawić jak pomidory. Paprykę wymyć, osuszyć, ściąć część
nasady razem z szypułką, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, umieścić w kolejnej misce, postąpić
dalej jak z pomidorami i ogórkami. Oczyszczone grzyby wypłukać, osuszyć, pokroić na cienkie
plasterki, wymieszać z małą ilością octu, oliwy, z solą i pieprzem, odstawić. Przed samym
podaniem ułożyć 4 gniazda sałaty, na każdym z nich ułożyć jedną z jarzynek: pomidory, ogórki,
paprykę i grzyby. Przybrać ćwiartkami jaj, polać sosem.
169. Sałatka z Barcelony
Główka sałaty, 2-3 pomidory, 2 papryki, 2 jaja na twardo, sos winegret
Sałatę wypłukać, osączyć, osuszyć, wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w kostkę, paprykę w
paseczki, jaja w ćwiartki. Jarzynki i jaja ułożyć na sałacie, pokropić sosem winegret.
170. Sałatka z Florydy
1 szklanka ananasa, 1 seler, 30 dag żółtego sera, 4 łyżki orzechów włoskich,
1/2 szklanki jogurtu lub kefiru, 2-3 łyżki majonezu, sól, cukier, sałata
Osączone plastry ananasa pokroić w małe kawałki. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na
tarce. Seler wymyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Ananas, ser i seler wymieszać, dodać jogurt i
majonez, połączyć, doprawić do smaku, posypać orzechami. Przybrać sałatą.
171. Sałatka z awokado 1
1 dojrzałe awokado, 1/2 słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory, 1/2 słoiczka czarnych
oliwek bez pestek, 40 dag pieczonego kurczaka albo szynki czy innego mięsa, 5 dag sera
pleśniowego, kilka orzeszków indyjskich, natka pietruszki, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z cytryny lub ocet winny.
Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, pokroić w
kostkę mięso, paprykę lub pomidory i oliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser
rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem
35
polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki. Sałatkę można podać w
jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.
172. Sałatka z awokado 2
Cebulka, ogórek zielony, awokado, oliwki i sos vinegret, trochę sałaty
Wymieszać i schłodzić
173. Sałatka z awokado 3
Schłodzony kawałek pieczonego kurczaka pokrojony w kostkę, do tego pokrojone ze dwa
awokado, zmieszane z majonezem i przyprawami. Można tym posmarować bagietkę i wcinać z
sałatka pomidorowa.
174. Sałatka z bakłażanów (grecka)
1 kg bakłażanów, 1 duża cytryna, 250 ml oliwy, 1 mała cebula, 1 pęczek siekanej zielonej
pietruszki, sol, pieprz.
Bakłażany ponakłuwać widelcem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić je
do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać 1,5 godz. Wyjac z piekarnika, obrac ze skory, ostudzić
i posiekac. Przełożyć do dużego naczynia, dodać posiekana cebule, sol, pieprz i zielona Pietruszke.
Dolewać małymi porcjami oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. wymieszać na równomierna masę.
Sałatkę podawać oziębioną, przybrana oliwkami, zielona pietruszka, pomidorami lub pasta
pomidorowa.
175. Sałatka z bakłażanów (żydowska)
4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka papryki, 4 lyzki octu
winnego, 2 lyzki oliwy z oliwek, 10 łodyżek natki pietruszki, sol, pieprz.
Odciąć końce, bakłażany pokroic w kostkę, włożyć do garnka z woda, posolić i
gotować na małym ogniu 10-15 min. Pozostawić pod przykryciem. Do naczynia wlać ocet i oliwę,
dodać pieprz, przyprawy, roztarty czosnek i posiekana Pietruszke, dobrze wymieszać i ubić
widelcem. Bakłażany odcedzić, położyć na półmisek, polać sosem. Podąć cieple.
176. Sałatka z bananów
40 dag bananów, 25 dag jabłek, 15 dag pomidorów, 10 dag majonezu,
30 ml wina białego, sól, pieprz, sok z cytryny
Banany obrać. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę razem z
bananami i pomidorami, wymieszać z majonezem i winem, doprawić.
177. Sałatka z białej fasoli i tuńczyka
200 g suchej fasoli "Jaś", 1 cebula, 1 puszka tuńczyka, 10 oliwek.
Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku, sol, pieprz.
Fasole umyc, przebrać, moczyć w dużej ilości zimnej wody 12 godz. Gotować w tej samej
nieosolonej wodzie bez przykrycia 15 min. Odcedzić, zaląc gorącą woda, przykryć i gotować ok.
1,5 godz. W połowie gotowania lekko osolić. Tuńczyka po wyjęciu z puszki odsączyć na sicie,
rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Fasole odcedzić. Z oliwek wyjac pestki. Cebule obrac,
umyc, drobno posiekac, sparzyc wrzatkiem. Przygotować sos. Ząbek czosnku rozgnieść z solą i
pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek. Dobrze wymieszać. Przełożyć do salaterki fasole, cebule i
tuńczyka. Zalać sosem i wstawić na 2godz. do lodówki. Przed podaniem przybrać oliwkami.
36
178. Sałatka z białej kapusty
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plspartaparszowice.keep.pl